Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ιστορία

         Στις αρχές του 20ου αιώνα, το Γύθειο βρισκόταν σε περίοδο ακμής. Ήταν η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού, το λιμάνι του αποτελούσε έναν από τους κυριότερους εμπορικούς σταθμούς της νοτίου Ελλάδος και η οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη ήταν συνεχής και αλματώδης.Το Γύθειο δεν θα μπορούσε παρά να ακμάσει και σε αθλητικό επίπεδο. Το έναυσμα δόθηκε μετά την επιτυχία του,εκ του Λυγερέα Γυθείου,Χαρίλαου Βασιλάκου στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν στη χώρα μας το 1896. Το Γύθειο ζούσε στο ρυθμό της επιτυχίας του δικού του παιδιού.Το 1901 κατασκευάζεται στην πόλη γυμναστήριο και ιδρύεται αθλητικό σωματείο, το οποίο έμελλε να αποτελέσει τη θεμέλιο λίθο του Λακωνικού αθλητισμού. Το όνομα αυτού. ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΘΕΙΟΥ ''Ο ΠΑΝΓΥΘΕΑΤΙΚΟΣ''.
            Ο Πανγυθεατικός ή Πανγυθειατικός(στη νέα ελληνική) κατά τα πρώτα χρόνια του, διατηρούσε τμήματα στίβου και κολύμβησης.Σκοπός του ήταν η προώθηση του αθλητικού πνεύματος και της ευγενούς άμιλλας, δίνοντας την ευκαιρία στους νέους της πόλης να αναπτυχθούν και να γυμναστούν σε ένα υγιές περιβάλλον.Διοργάνωνε ανά διαστήματα αθλητικούς αγώνες για φιλανθρωπικούς σκοπούς.Δεν είχε ποδοσφαιρικό τμήμα, παρ΄όλα αυτά το 1929 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί αγώνες για τα μέλη του συλλόγου.
          Τη δεκαετία του 1930 ιδρύονται στο Γύθειο πολλοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι. Οι σπουδαιότεροι εξ αυτών ήταν ο Ηρακλής Γυθείου και ο Λάκων. Ο Ηρακλής αποτελούσε την ομάδα της Παλαιόπολης και είχε ως έδρα το γυμναστήριο του Πανγυθεατικού Γ.Σ. στο χώρο της Πανηλεκτρικής(2ο Δημοτικό Σχολείο σήμερα).Ο Λάκων, από την άλλη μεριά,ήταν η ομάδα της Πλατείας και είχε την έδρα του στο νησάκι Κρανάη. Η αντιπαλότητα των δυο ομάδων ήταν τόσο έντονη, που πολλές φορές τα μεταξύ τους παιχνίδια διεξάγονταν σε ουδέτερη έδρα σε άλλη περιοχή του νομού, ώστε να αποφευχθούν οι συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών τους! Οι δυο αυτές ομάδες, κατά την προπολεμική περίοδο, ήταν από τις ισχυρότερες του Λακωνικού ποδοσφαίρου.Ο Λάκων υπήρξε έως το 1952. Ο Ηρακλής απορροφήθηκε το 1951 από τον Πανγυθεατικό και έτσι ο σύλλογος απέκτησε και ποδοσφαιρικό τμήμα.
           Ο ποδοσφαιρικός Πανγυθεατικός εδραιώθηκε στο ποδόσφαιρο του νομού μας και αποτέλεσε μία από τις μεγάλες του δυνάμεις. Μαζί με τον Σπαρτιατικό, ίδρυσαν το 1954 την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λακωνίας. Ο Πανγυθεατικός Γ.Σ. έχει κατακτήσει πολλά πρωταθλήματα και κύπελλα ποδοσφαίρου Λακωνίας και εκπροσώπησε το Λακωνικό ποδόσφαιρο στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής κατά τις αγωνιστικές περιόδους 1986-1987 και 1990-1996 και στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής το 1975. Τη φανέλα του συλλόγου έχουν τιμήσει μεγάλης αξίας ποδοσφαιριστές από το Γυθείο, τη Λακωνία και από άλλες περιοχές της χώρας γενικότερα
           Ο σύλλογος πέρα από το ποδοσφαιρικό τμήμα, διατηρούσε άκρως επιτυχημένα τμήματα σε μπάσκετ, βόλλευ, στίβο και κολύμβηση.Το 1998, η οικονομική δυσπραγία και η έλλειψη αθλητών οδήγησαν το σύλλογο σε διάλυση. Το ποδοσφαιρικό τμήμα συνέχισε την πορεία του, καθώς το 2001 η ομάδα Σμήνος Γυθείου μετονομάστηκε σε Πανγυθειατικό 2001. Η συγκεκριμένη ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας του νομού το 2005, το κύπελλο Λακωνίας τις περιόδους 2006,2007,2008 και αγωνίστηκε στην Δ' Εθνική το 2006, πριν διαλυθεί εκ νέου το 2009.
             Η πόλη μας έμεινε χωρίς τον Πανγυθεατικό έως το 2012.Εκείνη τη χρονιά μια παρέα παλαιών αθλητών του συλλόγου, αποφάσισε την επανασύσταση του ιστορικού μας σωματείου.Με σοβαρότητα και συνέπεια το ποδοσφαιρικό τμήμα ανέβηκε μέσα σε δυο χρόνια στην Α' Κατηγορία, ενώ η ποδοσφαιρική ομάδα παίδων στέφθηκε πρωταθλήτρια Λακωνίας το 2014. Ο σύλλογος εκτός των ποδοσφαιρικών ακαδημιών και της αντρικής ομάδας, διατηρεί στις μέρες μας, τμήμα στίβου και τμήμα παραδοσιακών χορών.



                                                       
Το σήμα του συλλόγου,ο λαμπαδηδρόμος, 
 εμφανώς εμπνευσμένο από
τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

         
            

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου